Poikiloderma van Civatte.

Poikyloderma van Civatte staat ook bekend met de moeilijke naam Erythrosis interfollicularis colli, wat letterlijk ‘roodheid tussen de haarzakjes van de hals’ betekent. In de volksmond wordt het ook wel ‘zonnehals’ genoemd. Bij Poikyloderma zien we meestal aan beide kanten van de hals een grillige roodbruine verkleuring van de huid. Soms is er een uitbreiding naar de oren, de nek en het decolleté zichtbaar. Opvallend is dat het stukje huid onder de kin, niet meedoet. Dit is een schaduwplekje voor de zon en dat verklaart meteen één van de belangrijkste oorzaken.

In de roodheid is een netwerk van oppervlakkige gesprongen bloedvaatjes zichtbaar (teleangiëctasieën). Rondom de uitgangen van de haarzakjes liggen geen bloedvaatjes, dus in dat gebied zijn er kleine lichte puntjes te zien. Daaronder ligt een bruine verkleuring van pigment. Soms is de huid op deze plekken ook verdund.

Oorzaken van Poikyloderma van Civatte.

Poikyloderma van Civatte komt meestal voor bij mensen van middelbare leeftijd, met name vrouwen en mannen met een blank huidtype die graag regelmatig in de zon komen. Het is eigenlijk een vorm van zonschade door overmatige blootstelling van UV-straling. Bij vrouwen speelt ook de overgang een rol (hormonale verandering). Er wordt ook gedacht aan een allergische reactie op bestanddelen van parfum.

Behandeling van Poikyloderma van Civatte.

De oppervlakkige roodheid én het onderliggende pigment zijn goed te behandelen met de KTP vaat-en pigmentlaser. Met ongeveer 2 tot 3 behandelingen kan de verkleuring minder zichtbaar worden. Aan de verdunde huid is op deze manier niets te doen. Met ipl heb ik ook goede resultaten bereikt. In tegenstelling tot de laser kan met ipl wel iets gedaan worden aan de verdunde huid. Delen van het uitgestraalde spectrum kunnen het onderhuidse collageen weefsel stimuleren. Reeds na een tweetal behandelingen is er resultaat zichtbaar. Naar verwachting zal een nieuwere techniek, de hifu, hier nog meer verbetering kunnen geven.Mocht de hyperpigmentatie diep in de huid liggen, dan kan er een lichtere verkleuring zichtbaar blijven. Het is zeer belangrijk deze gebieden gelijk met een zonnebrandcrème met een hoge SPF in te smeren. Zo heeft u langer profijt van het behaalde resultaat en kunt u verergering voorkomen.

 

 

  • De ontharingsmethoden zijn in te delen in twee onderdelen, de permanente ontharing en de tijdelijke ontharing.
  • Een andere techniek die momenteel steeds meer word toegepast, maakt gebruik van laser of zeer geconcentreerd licht het zogenaamde IPL.
  • pinlogo
    Helaas heb ik geen pin mogelijkheid.
logo
Studio Roscher Vaat behandeling

Sânpaed 9, 9024 EC Weidum

tel. 058-2159686/ 06-24234324

Contact