Hoe groeit het haar.

Haargroei en de mate ervan wordt door veel factoren beïnvloed. Enkele zijn erfelijke factoren, stress, hormoonschommelingen en medicijnen. Bij de vrouw speelt dus de puberteit, zwangerschap en menopause een belangrijke rol. Het is mede daarom onmogelijk te voorspellen hoelang het zal duren voordat er bij pogingen definitieve ontharing te verkrijgen. geen hergroei van haar meer plaats zal vinden en hoeveel behandelingen er nodig zullen zijn. Verder is van belang dat de haargroei in een aantal fasen verloopt. Er kunnen in een stuk huid meer dan 150 haar haarzakjes per vierkante centimeter zitten, terwijl er maar een tiende deel zichtbaar is. De verschillende fasen die de haargroei doormaakt zijn de volgende:

Anagene fase: Dit is de magische fase, de haar groeit en hij kan behandeld worden zodra hij boven het huidoppervlak komt. Het gebied rond de wortel bevat veel water en zout. Een ideale omgeving om de kiemcel van de haarwortel met behulp van elektriciteit te vernietigen. Deze fase duurt voor gelaats- en lichaamshaar ongeveer twee tot drie weken.

Catagene fase: We hebben nu minder geluk! De groeisnelheid neemt af en de haar gaat zich voorbereiden op uitvallen. Het water- en zout mengsel rond de wortel droogt op en vormt een harde schil. De haarwortel kan nu niet meer vernietigd worden. Uit een haarwortel die in deze fase behandeld wordt zal weer een nieuwe haar groeien.Deze catagene tijd is extreem variabel, en kan zelfs in twee dagen voltooid zijn!

Telogene fase: Dit is de rustfase. De haar ontwikkelt zich niet en groeit niet. In deze fase is er, als de haar reeds uitgevallen is boven de huid niets van te zien, behandeling in deze fase is onmogelijk. Ook deze fase is onvoorspelbaar en kan variëren van enkele dagen tot een paar jaar.

Dit verklaart het verschil tussen het aantal aanwezige haarzakjes en het aantal aanwezige haren. Om de resultaten goed te kunnen beoordelen is deze kennis niet alleen van belang, ook de lengte van de catagene/telogene fase is van groot belang. De verhouding tussen anagene en catagene/telogene haren is niet over het gehele lichaam gelijk. Ook kunnen er per persoon verschillen optreden. Op het hoofd is 70 tot 80 procent anageen, op de rest van het lichaam is dit vaak niet meer dan 20 tot 50 procent. In het gelaat blijft catageen/telogeen haar vaak nog maar een korte periode aanwezig, terwijl op de benen en de dijen deze periode vele maanden kan duren. Een haar die begint te groeien zal er 6 tot 12 weken over doen om vanuit de papil het huidoppervlak te bereiken. Het is dus onmogelijk dat de haren die je vandaag verwijdert binnen een paar weken weer zichtbaar zijn. Telogeen haar dat verwijderd wordt zal pas na op zijn vroegst enkele weken beginnen met hergroeien. Anageen haar dat door conventioneel epileren verwijderd wordt zal met 6 tot 12 weken weer zichtbaar kunnen worden.

 

 

  • Haargroei wordt door meerdere factoren beinvloed.
  • Enkele zijn erfelijke factoren, stress, hormoonschommelingen en medicijnen. Bij de vrouw speelt dus de puberteit, zwangerschap en menopause een belangrijke rol.
  • pinlogo
    Helaas heb ik geen pin mogelijkheid.
logo
Studio Roscher Haargroei

Sânpaed 9, 9024 EC Weidum

tel. 058-2159686/ 06-24234324

Contact